Is jouw woning beveiligd tegen kerntrekken?
Enkele cijfers
- Er gebeuren jaarlijks zo’n 90.000 inbraken in Nederland, dat zijn er 7500 per maand of maar liefst 250 per dag!
- De meest gegeerde buit zijn elektronische toestellen zoals laptops en smartphones, contant geld en juwelen.
- 9 op de 10 woningen zijn niet inbraakveilig, maar toch denkt 70% van de Nederlanders dat hun woning voldoende beveiligd is.
Hoe gaat kerntrekken in zijn werk?
Net omdat het merendeel van de bevolking overtuigt is van hun inbraakbeveiliging, wint de methode van het kerntrekken aan populariteit. Het lostrekken van de deur met een koevoet of de klopsleutel-methode garanderen niet altijd succes, maar het kerntrekken van een cilinderslot daarentegen is bijzonder efficiënt. Er wordt een schroef in de cilinder geschroefd. Hierna wordt de schroef met cilinder en al uit het slot getrokken.
Kerntrekbeveiliging
Je woning beschermen tegen kerntrekken is relatief eenvoudig. Je hebt hiervoor de keuze uit twee mogelijkheden:
- het plaatsen van een anti kerntrek cilinderslot: het vervangen van de cilinderslot is relatief eenvoudig en kun je eventueel zelf uitvoeren. Deze beveiliging is eveneens bestand tegen klopsleutels en lockpicken.
- Of een kerntrekbeslag plaatsen: bestaat uit een afdekplaatje voor de cilinderopening waardoor de cilinder wordt afgeschermd en er enkel plaats gelaten wordt voor de sleutel.
Ook indien je je woning al jaren geleden hebt voorzien van deze soorten kerntrekbeveiliging, is het aangewezen deze tijdig te vernieuwen. De reden hiervoor is dat het SKG 2-keurmerk tegenwoordig niet meer actueel is. Je vervangt het dus best door een systeem dat aan het SKG 3-keurmerk voldoet.